Ce fac acum?

Furtul unei biciclete, la fel ca ╚Öi furtul oric─ârui alt obiect care v─â apar╚Ťine, poate atrage r─âspunderea penal─â ╚Öi civil─â a persoanei vinovate de s─âv├ór╚Öirea faptei.

Sharing is caring?

De multe ori, victimele furtului de biciclete aleg s─â se limiteze la a anun╚Ťa furtul prin intermediul re╚Ťelelor de socializare sau a site-urilor dedicate, ├«n speran╚Ťa c─â acest demers va duce la g─âsirea bicicletei.

Mai bine și o plângere oficială.

Un asemenea demers se poate dovedi foarte util, ├«ns─â pentru a v─â maximiza ╚Öansele de recuperare a bicicletei, v─â sf─âtuim s─â formula╚Ťi ╚Öi s─â depune╚Ťi o pl├óngere penal─â pentru furt.

Nu am prins f─âptuitorul. Ce fac acum?

├Än situa╚Ťia ├«n care vi s-a furat bicicleta ╚Öi nu a╚Ťi surprins f─âptuitorul, este recomandat s─â lua╚Ťi imediat urm─âtoarele m─âsuri:

Martori la fapt─â?

Discuta╚Ťi cu persoanele pe care le ├«nt├ólni╚Ťi ├«n preajma locului din care a fost furat─â bicicleta: pietoni, v├ónz─âtori ai magazinelor din apropierea locului, persoane care locuiesc ├«n vecin─âtatea locului respectiv, etc. Este posibil ca ace╚Ötia s─â v─â poat─â oferi informa╚Ťii referitoare la aspectul┬á persoanei care v-a furat bicicleta ╚Öi/sau direc╚Ťia ├«n care s-a deplasat. ├Än aceast─â situa╚Ťie, nota╚Ťi-v─â numele acestor persoane, adresa de domiciliu ╚Öi num─ârul de telefon pentru ca organele ├«n drept s─â v─â solu╚Ťioneze pl├óngerea s─â poat─â s─â ia leg─âtura cu acestea.

Dovezi și înregistrări?

Examina╚Ťi cu aten╚Ťie ├«mprejurimile locului din care bicicleta a fost furat─â, este posibil s─â fie montate camere de supraveghere video. ├Än m─âsura ├«n care acestea sunt func╚Ťionale, pute╚Ťi solicita proprietarului acestor camere s─â v─â permit─â s─â vizualiza╚Ťi ├«nregistr─ârile, pentru a verifica dac─â ├«n imaginile suprinse ofer─â indicii legate de autorul furtului. ├Än cazul ├«n care acest demers a dat rezultate, discuta╚Ťi cu proprietarul pentru a v─â oferi o copie a ├«nregistr─ârii respective.

Tempus fugit

Demersurile pe care dumneavoastr─â le face╚Ťi imediat dup─â ce constata╚Ťi lipsa bicicletei sunt foarte importante ╚Öi pot face diferen╚Ťa ├«ntre succesul sau e╚Öecul pl├óngerii pe care o ve╚Ťi formula.

Conform art. 289 alin. (1) C.proc.pen, pl├óngerea reprezint─â o ├«ncuno╚Ötin╚Ťare f─âcut─â de o persoan─â fizic─â sau juridic─â, referitoare la o v─ât─âmare ce i s-a cauzat prin infrac╚Ťiune. ├Än baza pl├óngerii dumneavoastr─â se va realiza tragerea la r─âspundere penal─â ╚Öi, dup─â caz, civil─â a persoanei care v-a sustras bicicleta.┬á

Cum fac plângerea penală?

Plângerea penală poate fi făcută oral sau în scris.

Pentru a formula oral o pl├óngere, va trebui s─â merge╚Ťi la cea mai apropiat─â unitate de poli╚Ťie, unde aspectele pe care le ve╚Ťi relata dumneavoastr─â vor fi consemnate ├«ntr-un proces-verbal. La final, agentul care v─â ia declara╚Ťia v─â va ruga s─â semna╚Ťi cele consemnate de el.

Pl├óngerea penal─â poate fi f─âcut─â ╚Öi ├«n scris, situa╚Ťie ├«n care ├«n cuprinsul acesteia trebuie s─â se reg─âseasc─â urm─âtoarele elemente┬á

  • Numele, prenumele, CNP-ul, calitatea ╚Öi domiciliul dumneavoastr─â;
  • Descrierea faptei care formeaz─â obiectul pl├óngerii;

├Än situa╚Ťia particular─â a furtului de biciclet─â, ├«ncepe╚Ťi prin a preciza data, locul ╚Öi intervalul orar ├«n care fapta a fost s─âv├ór╚Öit─â. Ar─âta╚Ťi ├«n ce condi╚Ťii a fost s─âv├ór╚Öit─â fapta: unde a╚Ťi l─âsat bicicleta, dac─â a╚Ťi l─âsat-o ├«n interiorul unei sc─âri de bloc, men╚Ťiona╚Ťi dac─â scara era prev─âzut─â cu interfon, dac─â u╚Öa era ├«nchis─â sau deschis─â c├ónd a╚Ťi l─âsat bicicleta, etc. Detalia╚Ťi ├«n mod complet felul ├«n care arat─â bicicleta, cu precizarea m─ârcii acesteia, a modelului ╚Öi a oric─âror alte caracteristici definitorii: culoare, modelul ╚Öi dimensiunea anvelopelor, a jen╚Ťilor, a ╚Öelei, etc.┬á

  • Indicarea autorului ╚Öi a mijloacelor de prob─â, dac─â sunt cunoscute.

Indicarea autorului va fi posibil─â numai dac─â a╚Ťi reu╚Öit s─â stabili╚Ťi identitatea acestuia. Dac─â identitatea autorului nu este cunoscut─â, ve╚Ťi men╚Ťiona c─â face╚Ťi pl├óngerea ├«mpotriva unui autor necunoscut.

Anexa╚Ťi poze ╚Öi dovezi.

├Än ceea ce prive╚Öte mijloacele de prob─â, preg─âti╚Ťi fotografii cu bicicleta dumeavoastr─â. Dac─â de╚Ťine╚Ťi o poz─â cu seria cadrului de la biciclet─â, depune╚Ťi ╚Öi acea poz─â la dosar.   

 

├Än absen╚Ťa unor asemenea fotografii, men╚Ťiona╚Ťi identitatea unor martori care pot s─â descrie bicicleta furat─â ╚Öi s─â confirme c─â v─â apar╚Ťine.

Dac─â ├«n baza demersurilor pe care le-a╚Ťi ├«ntreprins dup─â ce a╚Ťi constatat furtul, a╚Ťi identificat persoane care v-au dat informa╚Ťii legate de autorul furtului sau acesta a fost suprins pe film─ârile unor camere de supraveghere montate ├«n vecin─âtatea locului unde a avut loc furtul, men╚Ťiona╚Ťi ╚Öi identitatea ╚Öi adresa martorilor sau a proprietarului camerelor de supraveghere. Dac─â a╚Ťi ob╚Ťinut o copie a film─ârii, pune╚Ťi filmarea la dispozi╚Ťia organelor de poli╚Ťie.

  • Semn─âtura dumneavoastr─â;

Care sunt fazele procesului penal?

Procesul penal are dou─â faze ÔÇô urm─ârirea penal─â ╚Öi judecata.

├Än cadrul urm─âririi penale, organele abilitate ale statului vor str├ónge probele necesare cu privire la existen╚Ťa infrac╚Ťiunii, la identificarea persoanelor care au s─âv├ór╚Öit infrac╚Ťiunea ╚Öi la tragerea la r─âspundere penal─â a acestora. Aceste elemente contureaz─â latura penal─â a cauzei. ├Än baza probelor din faza urm─ârire penal─â se decide trimiterea ├«n judecat─â, care declan╚Öeaz─â cea de-a doua faz─â a procesului penal.

Dac─â pentru declan╚Öarea urm─âririi penale nu este necesar s─â cunoa╚Öte╚Ťi identitatea f─âptuitorului, trimiterea ├«n judecat─â se va face doar cu privire la o persoan─â determinat─â, ├«mpotriva c─âreia exist─â probe c─â ar fi s─âv├ór╚Öit infrac╚Ťiunea.

├Än m─âsura ├«n care probele adunate ├«n faza de urm─ârire penal─â nu conduc la stabilirea identit─â╚Ťii autorului furtului, cauza va fi clasat─â.

 

Cum pot fi desp─âgubit/─â?

Important!

Pentru a v─â recupera bicicleta furat─â sau, dac─â acest lucru nu mai este posibil, pentru a v─â fi acordate desp─âgubiri trebuie s─â formula╚Ťi o cerere expres─â ├«n acest sens, care poart─â denumirea de cerere de constituire ca parte civil─â. Aceste solicit─âri ÔÇô de restituire a bicicletei sau de plat─â a desp─âgubirilor ÔÇô reprezint─â latura civil─â a cauzei.

Solicitarea de constituire ca parte civil─â se poate formula odat─â cu pl├óngerea sau ulterior, p├ón─â la momentul la care se ├«ncepe administrarea probelor ├«n fa╚Ťa instan╚Ťei de judecat─â. Solicitarea poate fi scris─â sau oral─â, ├«n acest din urm─â caz fiind consemnat─â ├«ntr-un proces-verbal sau o ├«ncheiere a instan╚Ťei de judecat─â, ├«n func╚Ťie de faza procesului penal ├«n care este formulat─â.
 
├Än momentul ├«n care dosarul penal ajunge ├«n fa╚Ťa instan╚Ťei de judecat─â, aceasta va hot─âr├« at├ót ├«n privin╚Ťa sanc╚Ťiunii penale pe care ├«n╚Ťelege s─â o aplice persoanei care a furat bicicleta ÔÇô latura penal─â a cauzei, c├ót ╚Öi asupra restituirii bicicletei sau a pl─â╚Ťii desp─âgubirilor pentru aceasta ÔÇô latura civil─â a cauzei.

Pentru ca instan╚Ťa de judecat─â s─â poat─â s─â v─â acorde desp─âgubiri ├«n situa╚Ťia ├«n care bicicleta nu mai poate fi restituit─â, dumneavoastr─â va trebui s─â face╚Ťi dovada valorii pe care bicicleta o avea.

Valoarea bicicletei poate fi dovedit─â de exemplu prin documentul de achizi╚Ťie al bicicletei sau prin audierea unor martori care au fost de fa╚Ť─â c├ónd a╚Ťi cump─ârat bicicleta.

 Acest text reprezinta un ghid simplu si nu poate tine locul unei consultari reale oferita de un jurist profesionist. Recomandam, conditiile fiindu-va favorabile sa cautati reprezentare legala in orice demers oficial.